Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din martie 2020.
DIMENSIUNI si DETALII
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ 170mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ 310mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ 180mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ 4.60m
ÎNALŢIME COAMĂ 7.30m
PANTE ACOPERIŞ 30˚
SE ÎNSCRIE ÎN 14x15m
NR. NIVELURI P+M
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: pridvor, antreu, hol, bucătărie, camera de zi, terasă, depozitare, baie, atelier, cameră tehnică, scară
Mansardă: hol, două dormitoare, dressing, baie, cerdac, birou.
Bun găsit dragi prieteni ai caselor frumoase! Continuând linia proiectului prezentat în numărul anterior, vă prezint un proiect de transformare a unei case existente prin mici modificări planimetrice și mari transformări estetice. Casa existentă suferea de ”urâțenie cronică” plus multe defecte de execuție, fiind însă foarte apreciată de fostul proprietar care o concepuse și construise ”cu mâna lui”! De astfel de probleme suferă foarte multe case construite după 1990, deoarece pe de o parte am moștenit o prejudecată conform căreia ”ne pricepem la toate”, iar pe de altă parte cred că noi arhitecții nu am reușit să arătăm care este rostul pregătirii și experienței noastre. Mai sunt și alte prejudecăți care ne trag înapoi, dintre care am să precizez că ”în Romania totul este mult mai ieftin”, că ”toți arhitecții sunt la fel”, că ”ce vine/aduc eu de afară este mai bun”, plus mândria, la care se mai adaugă manopera și materialele de proastă calitate (dar care au o calitate, sunt ieftine).
Trebuie să înțelegem ceva: o casă pe care o construim este pentru cei mai mulți dintre noi și singura pe de o parte, iar pe de altă parte este cea mai mare investiție din viața noastră. Din aceste motive eu consider că ar trebui sa fie valoroasă, să ne exprime identitatea și să fie frumoasă.
A argumenta de ce trebuie să fie valoroasă este simplu: dacă tot punem o grămadă de bani în ea, nu ar trebui peste ani acea investiție să-și păstreze valoarea? Investim munca de o viață în ceva ce peste ani nu poate fi vândut, nu place și este prost făcut încât aproape că se năruie?
Despre identitate: orice ne cumpărăm ar trebui să spună ceva despre noi. Un telefon, o haină, o mașină, toate spun ceva despre noi. Cu atât mai mult o casă, diferența ar fi că valorile identitare exprimate de aceasta ar fi mai profunde și mai largi, de aceea o casă exprimă mai degrabă identitatea de grup. Casele vechi ne plac pentru că ele exprimă aceste valori de grup, moștenite de noi de-a lungul secolelor și în care ne regăsim cu toții.
Despre frumusețe este iarăși simplu: casa în care punem toți banii noștri ar trebui să ne bucure, nu doar să ne acopere o nevoie de adăpost, să ne bucure pe noi, familia, prietenii și toți cei care o văd. O clădire, oricât de mică, aparține comunității/străzii/cartierului căreia îi aparține, iar când aceasta se remarcă prin frumusețe, devine o mândrie pentru întreaga comunitate.
Deci are rost să investim munca de o viață în ceva urât, fără identitate și fără valoare materială și estetic constructivă?
Valoarea, identitatea și frumusețea vi le pot aduce în lucrarea dvs. în primul rând arhitectul, după care constructorul și restul echipei implicate în acest proces.
Casa pe care v-o prezint în acest număr a trebuit să o modific complet ca înfățișare fără a umbla prea mult la pereți și goluri de uși și ferestre. Acestea au fost cerințele, însă dacă o făceam de la zero, costa mai puțin și ieșea mai frumoasă și mai practică!
Stilul estetic cel mai potrivit s-a dovedit a fi cel neoromânesc, prin intermediul căruia am rezolvat problemele de design.
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
PARTERUL cuprinde zona de zi, cu living, dining și bucătărie, plus un dormitor matrimonial, conform vechii împărțiri. Camera de zi și bucătăria de deschid către terasa nou propusă, pentru comfortul funcțional, și pentru protejarea casei impotriva efectului de seră.
Mai avem la parter o baie, un atelier și o cameră tehnică și binențeles casa scării.
MANSARDA cuprinde două dormitoare dintre care unul cu dressing, un cerdac, un birou și o baie.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Casa a fost construită din cărămidă plină, pe fundații de beton. Mansarda, respectiv acoperișul sunt din lemn uscat și tratat .
Învelitoarea casei este din țiglă metalică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun