Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din iulie 2020.
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ 120mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ 218mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ 155mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ 4.50m
ÎNALŢIME COAMĂ 8.50m
PANTE ACOPERIŞ 40˚
SE ÎNSCRIE ÎN 14.5x10m
NIVELURI S+P+M
Parter: pridvor, open space, trei apartamente, hol, scară
Mansardă: hol, patru apartamente
Subsol: depozitare
Bun găsit dragi prieteni ai caselor frumoase! Vă prezint în acest articol un proiect puțin diferit față de proiectele pe care le public în mod uzual, anume un proiect de pensiune.
Acest proiect s-a născut din dorința unui tânăr antrepenor ce și-a dorit să-și deschidă o mică pensiune cât mai autentic românească și a pornit în această aventură achiziționând o proprietate formată dintr-un teren și o casă mai veche, pe parter, apoi m-a solicitat pentru a găsi o soluție de compartimentare potrivită cu funcțiunea de pensiune și mărirea capaciții acesteia prin extinderea pe verticală, adică realizarea unei mansarde. Peste toate acestea binențeles că a fost și îmbunătățirea aspectului exterior al casei, astfel încât să arate a casă românească, și nu una oarecare, ci cât mai frumoasă!
Legat de acest aspect, din articolele pe care care le-am citit scrise și publicate în occident, se desprinde clar concluzia că frumosul vinde, iar aplicat arhitecturii, clădirile în stil tradițional și clasic sunt cele mai apreciate, cele care atrag cei mai mulți turiști.
Pentru mine personal a transforma o construcție existentă în ceva diferit, mult mai frumos, este de fiecare dată o provocare și o muncă destul de grea, însă de fiecare dată a fost încununată de satisfacție.
În cazul acestei case-pensiuni am căutat în primul rând o soluție pentru organizarea interioară, apoi am căutat niște proporții potrivite astfel încât volumul rezultat să fie plăcut, iar în final am căutat stilul cel mai potrivit pentru această construcție și am decis în final că cel tradițional este alesul!
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
PARTERUL cuprinde zona de zi, cu un Open Space în care sunt organizate o bucatărie și un living, apoi avem trei unităâi de cazare (camera cu băi dedicate). Prin intermediul unui hol și a unui antreu avem acces către terasa din spatele casei. Organizarea nu este ideală, dar este cea mai bună având în vedere casa existentă, terenul, drumul de acces și accesul în pensiune. Legat de acesta, am organizat două accese, unul de vară în fața casei prin care ajungem direct în spațiul de Open Space, și un al doilea acces, de iarnă, prin spatele casei, unde am putut organiza și un antreu astfel încăt iarna să nu răcim toată casa când intrăm și ieșim, pentru a nu crește facturile.
La mansardă am organizat alte patru unități de cazare astfel încât pensiunea să dispună în total de șapte camere de cazare, ceea ce este destul de bine pentru dimensiunile ei.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Fundațiile sunt pe grinzi liniare din beton armat, parterul și mansard sunt pe structură de beton armat (stâlpi, grinzi, planșee), iar structura acoperișului va fi din lemn uscat și tratat. Zidăriile sunt din cărămidă.
Învelitoarea casei va fi din țiglă ceramică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun