Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din iunie 2020.
DIMENSIUNI si DETALII
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ 250mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ 250mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ 175mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ 3.50m
ÎNALŢIME COAMĂ 6.00m
PANTE ACOPERIŞ 20˚
SE ÎNSCRIE ÎN 22×14 m
NIVELURI S+P
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: pridvor, antreu, hol, bucătărie, camera de zi, terasă acoperită, trei dormitor, dressing, baie, scară
Subsol: scara, hol, atelier, depozitare.
La început de vară vă propun o idee de vacanță prin intermediul unui proiect mai altfel decât cele cu care v-am obijnuit, o casă în stil ”Spanish Revival”, prin intermediul căreia doresc vă trimit cu gândul măcar către peninsula iberică și comorile ei arhitecturale tradiționale. Stiul acesta arhitectural s-a dezvoltat de-a lungul secolelor pe teritoriul Spaniei, reprezentând una dintre cele mai populare arhitecturi tradiționale. Ulterior a fost dus peste ocean, pe teritoriile celor doua continente americane, suferind anumite îmbunătățiri dar mai ales exprimări ale identității locale. Stilul în sine a apărut la începutul secolului XX, ca o readucere în actualitate a stilului tradițional spaniol, mai întâi în zona de vest și sud-vest a SUA, apoi răspândindu-se treptat pe tot continentul și numai. Câteva trăsături specifice ale acestuia sunt acoperișurile cu pantă mică acoperite în special cu olane, streșini mici, fațade oarecum simple, tencuite; ferestre în semicerc la partea superioară sau drepte, fără prea multe ancadramente; singurele ornamente sunt cel mai adesea soclul, cornișa, obloanele și câte un grilaj de fier forjat. Chiar și coloanele sunt mai degrabă niște stâlpi cu secțiune rectangulară, coloanele clasice fiind mai rar folosite.
Casa pe care v-o prezint în acest articol se încadrează arhitectural în acest stil prin volumetrie și detalii, aduncând o rază de soare mediteranean în sufletul oricui o privește!
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
PARTERUL în zona de zi cu living și bucătărie deschise către o terasă comună pe de-o parte, iar pe de altă parte zona de noapte cu trei domitoare.
Mai există la parter un garaj pentru o mașină și o cameră tehnică din care avem acces către casă foarte comod.
SUBSOLUL cuprinde o zonă de atelier și o depozitare.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Fundațiile vor fi grinzi liniare de fundare din beton armat, subsolul și parterul vor fi pe structură de beton armat (stâlpi, grinzi, planșee), iar structura acoperișului va fi din lemn uscat și tratat.
Învelitoarea casei va fi din țiglă ceramic/olane. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun