Vila Iulian
Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din februarie 2019.
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: pridvor, hol, camera de zi, bucătărie, două dormitoare, baie, scară, cerdac
Mansardă: hol, patru dormitoare , două băi
Atunci când ne propunem să construim o casă mai mare ne gândim cât de mare ar trebui sa fie pentru a ne acoperi nevoile și cum să împăcăm aceste nevoi cu posibilitățile pe care le avem, pentru că de multe ori acestea două nu se armonizează.
Pentru proiectul pe care vi-l prezint în rândurile de mai jos am fost solicitat să asigur șase dormitoare, ceea ce înseamnă din start o suprafață mai mare, ți de asemenea să mă încadrez într-un buget limitat. Legat de acest aspect, trebuie sa aveți în vedere că se pot face anumite lucruri care să mai diminueze costurile, dar nu se pot face miracole! Deci trebuie privit cu măsură și profesionalism.
Acum să vorbim despre ce se poate face: împărțim suprafața locuibilă în două părți aproximativ egale, una dintre ele devenind parter, iar cealaltă mansardă. Este cea mai economică proporție. La parter plasă zona de zi și ce se mai intră, iar la mansardă exclusiv zona de noapte. Pentru ca mansarda să fie utila pe o suprafață aproximativ egală cu parterul, trebuie să facem zidul perimetral (exterior) de o oarecare înălțime; eu îl fac undeva între 100 si 140cm, în funcție de caz.
Ce economisim: nu mai facem placă peste al doilea nivel, fundațiile și acoperișul sunt aproximativ la jumătate, pereții perimetrali (cei groși și termoizolați) sunt la jumătate.
Care ar fi neajunsurile: în primul rând trebuie ținut cont de faptul că nu toți oamenii îndrăgesc mansardele. Apoi acoperișul trebuie făcut bine, în așa fel încât să nu pătrundă apa sau frigul, sau zgomotul, deci din start evităm materialele / soluțiile ieftine.
Acum câteva cuvinte despre proiectul propriu-zis: deosebit față de alte case pe care vi le-am prezentat este numărul de dormitoare și băi. Fiind o casă și nu pensiune, băile sunt comune, câte una la două dormitoare. Deci poate fi folosită pentru găzduirea unei familii mai mari, sau pentru familia dvs plus rude și prieteni, sau poate funcționa și ca o pensiune mai modestă.
Ar mai ceva de spus, anume faptul că această casă a fost gândită pentru a fi alipită la o limită de proprietate, rezultând în acest fel un calcan. De aceea am realizat ți o imagine cu două astfel de case alipite. Sper să vă placă!
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
La Parter avem pridvor urmat de un hol de intrare, o camera de zi destul de generoasă, o bucătărie, două dormitoare, o baie, o camera tehnică, iar înspre spatele terenului există o terasă generoasă cu acces din camera de zi.
La mansardă avem un hol din care avem acces către cele patru dormitoare și către cele două băi.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Funațiile casei sunt de tip grinzi liniare de beton armat. Structura parterului este realizată din cadre de beton armat. Mansarda este realizată din lemn uscat și tratat.
Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ
130mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ
230mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ
155mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ
3.40m
ÎNALŢIME COAMĂ
6.70m
PANTE ACOPERIŞ
30˚
SE ÎNSCRIE ÎN
15x9m
NR. NIVELURI
P+M
Un comentariu
[…] citeste mai departe… […]