Vila Martha Bibescu
Parter: pridvor, antreu, camera de zi + terasă, bucătărie + cămară + terasă, dormitor matrimonial cu baie dedicată, grup sanitar, cameră tehnică
Mansardă: două dormitoare, dressing, baie
Fiecare dintre noi are un vis, o casă care să-i satisfacă cerințele funționale și estetice, care să-i aducă bucurie, liniște și confort. Acest vis trebuie să depășească un prim pas/obstacol al bugetului, pas pe care ce-i care au ajuns sa-și construiască o casă, l-au depășit. Apare însă al doilea pas, anume acela al funcționalității și al aspectului, pas pe care trebuie să-l depășească împreuna cu arhitectul, pentru că acesta are competența și experiența necesară. Apare însă o nuanță, anume stilul arhitectural. Și în această priviță este bine ca beneficiarul să se hotărască asupra acestuia, apoi să caute arhitectul care știe să lucreze în acel stil, pentru nu oricine știe orice!
Dacă aceste praguri au fost depășite, mai rămâne unul, anume constructorul care sa fie capabil să materializeze visul!
În final se obține o lucrare ce îi bucură pe toți cei implicați, iar prin faptul că o clădire de acest fel aparține unui spațiu urbanistic în sens mai larg, îi va bucura și pe ceilați oameni.
Este foarte greu de obținut așa ceva, dar bucuria este pe măsură!
Este și cazul acestui proiect pe care vi-l prezint în rândurile de mai jos, un proiect care a început de la câteva condiții preliminare legate de dimensiunile și poziția terenului, plus o cerință estetică: să proiectez cea mai frumoasă casă nouă în stil neoromânesc! Cu condițiile preliminare m-am descurcat mai ușor: terenul are o deschidere de 16m, din care a trebuie să aloc casei o lățime de maxim 10m. Perspectiva principală este spre sud, pe latura scurtă, unde se află un lac, deci am ales să orientez casa către cea mai bună perspectivă. Intrarea am plasat-o pe lateralul casei tocmai pentru a nu diminua deschiderea casei către lac. Am plasat o terasă spre fața casei respectiv lac, în care avem acces din camera de zi și din dormitorul matrimonial, iar spre spatele casei, legat de bucătărie, există o a doua terasă, pentru intimitate. Mai există și la mansardă un cerdac orientat tot spre lac, de unde de fapt avem cea mai frumoasă perspectivă!
Partea estetică a fost cea mai mare provocare, pe care însă am reușit să o depășesc cu foarte multă trudă. Vă las să apreciați și dvs!
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
Accesul în casă se realizează prin intermediul unui pridvor cu rol estetic și funcțional, după care ajungem în antreul casei de unde avem acces direct către toate încăperile/funcțiunile de la parter, plus casa scării ce ne conduce la mansardă. La parter, radial în jurul holului sunt plasate camera de zi, bucătăria, dormitorul și grupul sanitar. Între camera de zi și bucatărie există de asemenea un spațiu generos de trecere pentru ca aceste două funcțiuni să poată lucra împreună cât mai bine, când este cazul. Această casă este specială nu doar prin estetica sa arhitecturală, ci și prin spațiile interioare create. Camera de zi are un bovindou pe rotund orientat spre lac, are o înălțime mai mare datorită coborârii plăcii de pardoseală mai jos cu două trepte (volumul de aer este mai mare), are un șemineu pe unul din pereți și o terasă orientată spre lac. Bucătăria are o terasă spre spatele casei pentru a acoperi nevoia de intimitate necesară uneori, plus o cămară generoasă cu acces direct. Dormitorul matrimonial are deschidere generoasă spre terasa din față orientată spre lac și soare.
La mansardă avem două dormitoare și un dressing mare cât un al treilea dormitor. Cel mai mare dormitor este în legătura directă cu cerdacul deschis spre lac, poziție din care avem cea mai frumoasă priveliște. Al doilea dormitor, puțin mai mic decât primul dar destul de generos și el, are deshidere spre lac prin cele trei ferestre mici de deasupra terasei de la parter, plus un balcon „al Jiulietei” care aduce frumusețe și lumină în încăpere. Dressingul este luminat prin intermediul unui bovindou care deși nu este orientat spre cea mai bună perspectivă, aduce lumină și bucurie prin forma și spațiul creat.
Fiecare dintre camerele de locuit primește lumină directă de la soare din două direcții cardinale. Dressingul primește doar dintr-o singură direcție, însă din cauza formei și dimensiunii primește și el destul de multă lumină naturală, astfel încât nici o încăpere să nu sufere din lipsă de lumină naturală.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Fundațiile casei sunt de tip grinzi liniare de beton armat. Structura parterului și a mansardei sunt realizate din cadre de beton armat. Structura șarpantei este realizată din lemn uscat și tratat.
Învelitoarea casei este din ţiglă ceramică. Ferestele și ușile sunt realizate din lemn natural laminat. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ
145mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ
260mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ
170mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ
5.20m
ÎNALŢIME COAMĂ
8.30m
PANTE ACOPERIŞ
30˚
SE ÎNSCRIE ÎN
10×16,3m
NIVELURI
P+M
4 comentarii
Ce bijuterie ! Felicitari !
Asta e arta curata. Nu o sa am niciodată bani de asa ceva? dar va felicit pentru proiect!
Buna ziua,
Cat costa proiectul pentru acesta casa ?
Multumesc.
Si pe mine ma intereseaza pretul proiectului. Multumesc. Este splendida!