Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din mai 2020.
DIMENSIUNI si DETALII
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ 110mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ 205mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ 140mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ 4.60m
ÎNALŢIME COAMĂ 8.00m
PANTE ACOPERIŞ 30˚
SE ÎNSCRIE ÎN 10x15m
NIVELURI P+M
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: pridvor, hol, bucătărie, camera de zi, terasă neacoperită, două dormitoare, baie, cămară.
Mansardă: scara, terasă necoperită, camera de zi, bucătărie, hol, două dormitoare, baie.
Fiecare casă are povestea ei și fiecare poveste este unică și personală. Povestea acestei case a început cu o familie numeroasă (patru copii) ce și-a dorit să se mute de la bloc într-o casă în apropierea unui parc pentru a crea condiții mai bune de viață pentru copii, dorință de la care pornim de fapt marea majoritate dintre noi atunci când luam hotărârea să ne mutăm la ”casă pe pământ” sau să ne facem o casă de vacanță.
Soluția pe care au găsit-o și și-au permis-o a fost să cumpere o mică proprietate, o casă pe parter de aproximativ 100mp, plus terenul aferent de aproximativ 150mp. După cum observați proprietatea nu este mare, suprafața fiind de aproximativ 70mp, adică cam cât un apartament cu trei camere. Câștigul a fost în poziția proprietății, provocarea fiind de a asigura spațiul necesar pentru familie, provocare pentru care am fost solicitat să găsesc o soluție pornind de la premiza că ”puii” cresc și zboară din cuibul părintesc în câțiva ani, astfel încât ar fi bine să ne gândim la un apartament pentru părinți la parter, iar la mansardă încă un apartament, cu acces independent, pentru unul dintre copii sau vizitele acestora. Sau pentru închiriat, respectiv creșterea valorii proprietății.
Totul este foarte înghesuit, curtea foarte mică – o fâșie de-a lungul casei pe două laturi ale acesteia dintre care una spre nord, iar vecinătățile la fel de înghesuite. De asemenea casa este lipită la calcane pe două laturi.
Având aceste date inițiale a trebuit să găsesc soluții pentru supraînălțare fără a afecta casa vecină lipită la calcan, să găsesc un acces independent pentru mansardă, să fac loc pentru niște soare, respectiv terase neacoperite și să gândesc o funcționalizare mai bună a casei.
Supraînălțarea am gândit-o plecând de la cota existentă a acoperișului, după care am introdus o lucarnă masivă a cărei coamă se termină in coama existentă a casei, putând in felul acesta să fac ulterior o rupere de pantă a restului acoperișului, cu o pantă mai mică și mai mult spațiu la interiorul mansardei. Am dus practic zidul perimetral de la 20cm la 140cm înălțime. Spre spatele casei am mai creat un volum mai înalt, pentru lumină, confort și frumusețe arhitecturală.
Zonele de soare le-am gândit câte una pentru fiecare apartament în parte, una jos între corpul principal al casei și anexe, iar alta sus, peste anexe, schimbând acoperișul inclinat al acestora într-unul tip terasă.
Această terasă are și scopul parțial de acces, deoarece am plasat scara în acest punct optim, confortabil pentru toată lumea și cât mai comodă.
Funcționalitatea a trebuit și ea regândită întrucât casa existentă nu asigura confortul necesar. În fosta cameră de zi am plasat bucătăria deoarece lățimea și suprafața erau mai mici decât noul spațiu pe care l-am creat prin dărâmarea parțială a anexelor și construirea unui spațiu mai regulat și mai generos în care am plasat noua cameră de zi.
Dincolo de aceste aspecte arhitecturale trebuie să aveți în vedere că o casă existentă asupra căreia se intervine va trebui consolidată, termoizolată și eficientizată energetic din punct de vedere al instalațiilor: propunerea noastră este de a face încălzire prin pardoseală și a monta câteva panouri de încălzire a apei de la soare pe acoperiș, pe apa expusă către sud.
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
PARTERUL cuprinde zona de zi, cu living și bucătărie, plus două dormitoare dintre care unul matrimonial. Camera de zi și bucătăria de deschid către terasa neacoperită, mărind în acest fel zona de zi a casei, în special în perioada caldă a anului.
Mai avem la parter o baie și un hol precum și anexele dispuse spre spatele curții.
MANSARDA este identică functional/planimetric cu parterul, lipsindu-i doar anexele deasupra cărora am realizat o terasă neacoperită dedicată acesteia.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Structura casei este din zidărie portantă (casa are aproximativ 100 ani vechime), ce va fi consolidată cu sâmburi de beton armat, centuri și subfundare, iar mansarda va urmări structura parterului.
Învelitoarea casei va fi din țiglă ceramică. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun