Vis de vara
Acest proiect de casă în stil neoromânesc a fost publicat în revista Casa de Vacanţă, în numărul din octombrie 2015.
DISPUNEREA FUNCŢIUNILOR PE NIVELURI
Parter: un antreu(foyer), un hol central, o cameră de zi, un dinning, o bucătărie cu loc de luat masa, o terasă, un dormitor cu baie si dressing, trei dormitoare şi două băi, o cameră tehnică şi un garaj pentru două maşini;
Mansardă: un dormitor, un dressing şi o baie;
Vă prezint în acest articol o casă deosebită din mai multe puncte de vedere: este vorba de un proiect al cărui plan este inspirit din casele de tip american, iar aspectul exterior este o combinaţie între stilul mediteranean şi stilul neoromânesc.
Planurile caselor de tip american au câteva particularităţi: în primul rând sunt mari (ca şi maşinile lor) iar această mărime denotă un confort. În al doilea rând au înglobate câteva funcţiuni ce sporesc confortul – au un dinning separat ce este folosit mai ales pentru oaspeţi, au o bucătărie cu zonă de breakfast şi loc de servire a mesei, între bucătărie şi dinning poate fi un oficiu, au o zona de servicii cu spălătorie, au întodeauna un dormitor matrimonial cu o baie şi un dressing generoase, au cel puţin un garaj şi multe spaţii de depozitare.
Toate aceste funcţiuni şi altele pe care nu le-am prins în acest proiect ne arată că gândirea americană despre modul de locuire a progresat în anii în care noi am bătut pasul pe loc cu apartamente mici de bloc şi ulterior cu case ca nişte apartamente mici de bloc puse pe pământ şi cu un acoperiş în două ape. Avem de învăţat de la ei şi nu trebuie să ne fie frică de “lux”, pentru că acel lux va deveni în timp un bun comun.
Cât despre imaginea casei, am căutat să realizez o combinaţie între stilul mediteranean şi stilul neoromânesc pentru a realiza o punte de legătura între casele americane şi cele româneşti. Stilul mediteranean se regăseşte în detalii de cornişă, coloane, balustrade de fier forjat, volumetrie, raporturi de plin şi gol (ferestre vs. pereţi), iar stilul neoromânesc preia o parte din elementele mediteraneene (volumetrie, coloane, ancadramente – toate acestea fiind undeva între) şi vine în plus cu câteva accente cum ar fi ferestrele triple de la mansardă.
ÎMPĂRŢIRE INTERIOARĂ
Intrarea în casă este evidenţiată de un portic amplu cu coloane stânga-dreapta pentru a crea o primă impresie plăcută. La intrare avem un antreu/foyer ce crează o zonă tampon între interior şi exterior, necesară atât vara cât şi iarna.
Avem apoi o zonă de zi ce cuprinde un living, un dinning aşezat aproape de intrare, o bucătărie cu loc de luat masa şi o terasă. Dinning-ul este folosit ocazional, în special pentru oaspeţi şi are rol de reprezentare. Este mereu curat şi dă o impresie buna atunci când se primesc vizite.
Zona de noapte cuprinde patru dormitoare dintre care unul mai generos, cu baie şi dressing proprii. Mai avem o un garaj şi o camera tehnică.
La mansardă există un mic apartament cu dormitor, dressing şi baie proprii.
MATERIALE DE CONSTRUCŢIE
Structura este realizată din cadre de beton armat şi zidărie cu goluri, cu grinzi continue de fundaţii. Şarpanta este realizată din lemn uscat şi tratat.
Învelitoarea casei poate fi din ţiglă ceramică sau ţiglă metalică cu acoperire de piatră. Accesul în casă şi terasa sunt placate cu piatră naturală.
Pardoselile interioare sunt placate cu parchet în zonele uscate şi cu gresie/piatră antiderapantă în zonele umede.
Cu drag,
Arh Adrian Păun
SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ
375mp
SUPRAFAŢĂ DESFAŞURATĂ
390 mp
SUPRAFAŢĂ UTILĂ
270 mp
ÎNALŢIME STREAŞINĂ
3,40m
ÎNALŢIME COAMĂ
7,50m
PANTE ACOPERIŞ
30˚
SE ÎNSCRIE ÎN
23x19m
NR. NIVELURI
P
11 comentarii
O simulare pentru interioare nu putem sa vedem?
va referiti la amenajare interioara sau planuri?
Ce sa spun, de multe proiecte m-am indragostit, totusi, imi puteti da un pret pentru aceasta casa „la cheie” si daca credeti ca ar sta bine pe un teren de 600mp (30X20). In ce sens ar afecta pretul daca s-ar executa din panouri tip sandwich? Multumiri anticipate.
Buna ziua,
terenul dvs este mic, nu se poate incadra aceasta casa pe el, din cauza retragerilor fata de limitele de proprietate care se impun.
Casa la cheie va costa aproximativ 160 000eu, cu finisaje de valoare mica.
Se poate cosntrui pe structura de lemn cu panouri sandwich, dar nu economisiti mare lucru.
O zi buna,
Adrian
Buna ziua!
Ne-ar interesa sa achiziționăm proiectul în viitorul apropiat si de asemenea am dori să știm ce suprafață ar trebui să aibă terenul si cat ar costa o astfel de casa. Felicitări pentru proiect.
Cu stima,
Ana Maria
Buna ziua,
v-am raspuns pe adresa personala la solicitari. Daca se intampla sa nu gasiti mesajul de la mine, va rog sa va uitati si in spam.
Cu stima,
Adrian
Felicitari, abordarea e foarte apropiata sufletului romanesc si raspunde nevoilor prezentului.
Suntem interesati de costul proiectului, precum si de costul estimativ al realizarii lui. De asemenea, ne-ar ajuta o recomandare in ceea ce priveste marimea terenului in care s-ar incadra optim acest proiect.
Cu multumiri si cu apreciere.
Bună ziua! Foarte frumos acest proiect de casa. Este exact ce-am căutat atâta timp! Cât costă proiectul? Dar ridicarea?
Buna ziua,
v-am raspuns pe adresa personala; daca nu gasitit= mesajul meu in casuta de e-mail, va rog sa verificati si spam-ul.
Cu stima,
Adrian
adresa de email furnizata de dvs nu este corecta. Va rog sa-mi dati o adresa corecta.
Adrian
Ma scuzati! Acum am vazut. Si mie mi se parea ciudat sa nu gasesc mail de la dvs. Am scris eu gresit adresa. Nu este @yahoo.com, ci @gmail.com. In rest este la fel.