Linguri-din-lemn-sculptate_8949452_1332338981

Am vorbit în articole precedente grupate sub tema Identiatea creştină a stilului neoromânesc, despre câteva tipuri de stele (cu şase, cu opt şi cu doisprezece raze/braţe) şi despre semnificaţia creştină a lor. Acest motiv al stelei este însă întâlnit şi în arta populară, sub numele de rozetă.

Acest motiv al rozetei înfrumuseţează, luminează şi dă un plus de valoare ornamentaţiei, fiind reprezentarea geometrică  a soarelui. Este simbolul vieţii, al fertilităţii, al căldurii sufleteşti, al unificării colective. Rozeta simplă, roata cum i se mai spune, reprezintă imaginea soarelui în formă statică, soarele la prânz, când se zice că stă…

Rozeta pe lingură de lemn_8949452_1332338981

Rozeta pe lingură de lemn

Vârtejul e soarele când se mişcă pe bolta cerească. (Nicolae Purcărea, artist popular, lemn)

În arhitectură întâlnim rozeta cel mai adesea ca fereastră sau ca element decorativ:

Cu drag,

arh Adrian Păun

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533