Şcoala Naţională „Oprea Iorgulescu”, Câmpulung Muscel

IMG_0383

Această construcţie în stil neoromânesc a fost ridicată de Oprea Iorgulescu dupa planurile arhitectului Dimitrei Ionescu Berechet în 1929, pe locul unei clădiri din 1836 ce găzduise cea mai veche şcoală din Câmpulung Muscel.

Şcoala „Oprea Iorgulescu” m-a impresionat prin măsura potrivita cu care a fost gândită şi decorată: volumele principale ale şcolii sunt tratate orecum simplist, cu mici tuşe armonioase în stil neoromânesc, însă volumul de colţ este accentuat atât prin înălţime cât şi prin tratatrea decorativă, creând impresia de prestanţă şi nobleţe nu doar pentru sine însuşi cât pentru întregul edificiu. Elementele decorative de la parter (coloanele, parapeţii traforaţi cu motivul vasului din care izvorăşte viţa de vie şi arcele trilobate) sunt de inspiraţie brâncovenească; la etaj găsim două balcoane identice pe cele două fronturi stradale, cu ferestre ample în stil art-nouveau; pentru cornişă arhitectul revine la stilul neoromânesc/brâncovenesc, folosindu-se de motivele funiei torsionate şi a ocniţelor.

 

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

2 Comments

 • Tare frumoasa si pare bine intretinuta.
  Cum se definesc, in arhitectura , „ocnitele”?
  Multumiri pentru aceste articole minunate.

  • Adrian Paun spune:

   Ocnitele sunt niste firide mici facute in partea exterioara a zidului unei cladiri in scop decorativ. Au forma dreptunghiulara, cu partea de sus in arc de cerc.
   Adrian

0742 081 533