Această construcţie în stil neoromânesc a fost ridicată de Oprea Iorgulescu dupa planurile arhitectului Dimitrei Ionescu Berechet în 1929, pe locul unei clădiri din 1836 ce găzduise cea mai veche şcoală din Câmpulung Muscel.
Şcoala „Oprea Iorgulescu” m-a impresionat prin măsura potrivita cu care a fost gândită şi decorată: volumele principale ale şcolii sunt tratate orecum simplist, cu mici tuşe armonioase în stil neoromânesc, însă volumul de colţ este accentuat atât prin înălţime cât şi prin tratatrea decorativă, creând impresia de prestanţă şi nobleţe nu doar pentru sine însuşi cât pentru întregul edificiu. Elementele decorative de la parter (coloanele, parapeţii traforaţi cu motivul vasului din care izvorăşte viţa de vie şi arcele trilobate) sunt de inspiraţie brâncovenească; la etaj găsim două balcoane identice pe cele două fronturi stradale, cu ferestre ample în stil art-nouveau; pentru cornişă arhitectul revine la stilul neoromânesc/brâncovenesc, folosindu-se de motivele funiei torsionate şi a ocniţelor.
2 comentarii
Tare frumoasa si pare bine intretinuta.
Cum se definesc, in arhitectura , „ocnitele”?
Multumiri pentru aceste articole minunate.
Ocnitele sunt niste firide mici facute in partea exterioara a zidului unei cladiri in scop decorativ. Au forma dreptunghiulara, cu partea de sus in arc de cerc.
Adrian
Comments are closed.