Şcoala Primară „Gheorghe Asachi” din Iaşi

dsc_1009

Despre această clădire din Iaşi găsim cu mare greutate câteva informaţii astfel încât istoricul ei este deocamdată „îngropat”. Ştim doar că a fost terminată în anul 1905. Poate cititorii mă vor ajuta cu completarea acestei istorii!

Legat de arhitectura acesteia, recunosc câteva elemente care mă duc cu gândul la stilul mediteranean, al palatelor italiene renascentiste (palazzo) sau neoclasice. Este vorba de finisajul fatadelor, la parter tratate ca o imitatie de piatra, iar la etaj cu tencuieli şi cărămidă aparentă. De observat de asemenea dimensiunile şi numarul golurilor de uşi şi ferestre: la parter mai puţine şi mai mici, iar la etaj mai multe şi mai mari. Elementele decorative sunt diferite ca stil, dar armonioase ca şi compoziţie: la parter avem ferestre cu ancadramente în stil moldovenesc, iar la etaj coloanele sunt în stil mediteraneean. Forma cornişei are o istorie mai veche, fiind prima dată folosită în stilul romanic (a nu se confunda cu stilul roman clasic), în jurul anului 1000, şi fiind preluat apoi în stilurile arhitecturale ulterioare din diversele ţări europene. Deci a spune despre ea că este în stil mediteraneean este doar pe jumătate adevărat.

În faţa şcolii se află statuia lui Ghoerghe Asachi realizată de sculptorul Jean Georgescu în anul 1887.

arhitect Adrian Păun

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533