IMG_6669

Într-o scurtă trecere prin Piatra Neamţ am fotografiat câteva clădiri minunate din centrul oraşului, dintre care în acest articol vă prezint Teatrul Tineretului.

Clădirea teatrului a fost construită între anii 1929-1947, arhitect fiind F. E. Droz. Din punct de vedere arhitectural este o clădire foarte bine gândită, armonioasă şi cu specific local. Este aşezată în aşa fel încât să susţină poziţia urbanistică, pe un colţ de stradă, cu accesul principal dinspre intersecţie. Jocul de volume este plăcut, golurile de uşi şi ferestre sunt în principal bazeta pe simetrie, dar întâlnim ţi accente asimetrice care măresc farmecul compoziţiei.

Acoperişul cu lucarnele şi coşurile de fum este o capodoperă. Forma acoperişului este foarte dinamică şi plăcută, exprimă bogăţia/importanţa prin marele număr de coşuri de fum, iar discurile ceramice cu care sunt împodobite lucarnele, exprimă specificul moldovenesc.

La nivel decorativ întâlnim viţa de vie în diverse compoziţii, unele dintre ele conţinând şi baghete intersectate specifice stilului moldovenesc.

Teatrul Tineretului din Piatra Nemţ este o clădire în stil neoromânesc cu un accent discret pe particularitatea moldovenescă a stilului, o clădire pe care va invit să o admiraţi în imaginile de mai jos!

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533