Am vorbit în seria de articole intitulate Identitatea creştină a stilului neoromânesc despre simbolurile creştine ascunse în decoraţia realizată în pricipal în stucatură de pe casele în stil neoromânesc. Arhitectura în sine are un vocabular al său propriu (fundaţii, pereţi, uşi, ferestre, acoperişuri, etc) şi am să va prezint în acest articol un simbol creştin exprimat cu ajutorul acestui vocabular: este vorba de fereastra triplă.

Fereastra triplă

Fereastra triplă

Despre simbolismul acestui element de arhitectură ne vorbeşte acatistul Sfintei Mare Muceniţe Varvara: „Avand Sfanta Varvara înţelepciune dată ei de sus, a alergat către lucrătorii băii ce i se zidea şi, arătând lor taina Sfintei Treimi a poruncit să se facă trei ferestre în baie, zicând: de vreme ce închinatorii la idoli gura au şi nu grăiesc măririle lui Dumnezeu celui adevărat, măcar pereţii cei de piatră ai acestei băi cu aceste trei ferestre, ca prin trei guri să marturisească pe Dumnezeul Unul în Sfânta Treime, Cel închinat şi slăvit de toata făptura.” (Icosul 3)

 

arhitect Adrian Păun

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533