IMG_8776

Vă prezint în acest articol o vilă în stil neoromânesc deosebit de frumoasă, localizată aprope de şoseaua Kiseleff, cunoscută sub numele de Vila D. Ionescu şi proiectată de arh Toma T. Socolescu.

Această lucrare, dincolo de frumuseţea volumetriei şi a detaliilor,  iese în evidenţă prin turnul terminat cu creneluri, un element nemaiîntalnit la o clădire de acest gen. Acest turn este inspirat din stilul „italienate„, un stil arhitectural ce are la origine renaşterea italiană şi care a fost reactualizat la începutul secolului XIX. În vestul Europei şi în Statele Unite era (şi mai este) unul din stilurile arhitecturale la modă atunci când arhitectul Toma T. Socolescu a creat această capodoperă, ceea ce ne arată că lumea arhitecturală românească era la curent cu ce se întâmplă/creează în lumea largă, şi de asemenea este un exerciţiu extraordinar de reuşit de integrare a ceva „străin” în stilul neoromânesc.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

One Comment

  • Superba cladirea! Domnul arhitect Toma Socolescu este un nume de referinta, in arta si arhitectura. Si fostul Palat al Justitiei din Craiova, astazi Universitatea din Craiova, este una din realizarile dumnealui. De fapt, sunt multe orase unde a fost, „a l’epoque”, invitat sa-si puna amprenta ( din fericire:)

0742 081 533