Vila Iancu Anastase, Câmpulung Muscel

IMG_0437

Între oraşele din România, Câmpulung Muscel are un loc aparte datorită numărului foarte mare de clădiri în stil neoromânesc, fapt datorat printre altele şi arhitectului Dimitrie Ionescu Berechet (1896-1969). Originar din Campulung Muscel, acesta a fost unul dintre marii arhitecţi ai perioadei interbelice, ataşat de stilul neoromânesc şi de urbea sa natală, reuşind să realizeze un număr impresionat de lucrări, dintre care aproximativ 80 în Câmpulung.

Dintre acestea vă prezint în acest articol Vila Anastase Iorgulescu, situată pe Str Negru Vodă, în vecinătatea Primăriei (operă a aceluiaşi arhitect). A fost construită în anul 1928 pentru industriaşul câmpulungean Iancu Anastase, în stil neoromânesc. Ca element specific va rog să observaţi multitudinea de maniere în care este folosită piatra de Albeşti (o piatră extrasă în apropiere de Câmpulung).

Despre arhitectul Dimitrie Ionescu Berechet puteţi afla mai multe de pe site-ul cu acelaşi nume, „Arhitect Dimitrie Ionescu-Berechet“, înfiinţat de urmaşii săi cu menirea de a face cunoscută opera sa.

Mulţumiri d-nei Măriuca Alexcandrescu!

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533