Vila Ing. Nicolae Malaxa, azi Institul Cultural Român

IMG_9292-1024x682

Clădirea în care funcţionează astăzi Institutul Cultural Român a fost proiectată de arhitectul Petre Antonescu pentru ing. Nicolae Malaxa. Arhitectul datează planurile acestei clădiri între anii 1900-1916. Casa nu va fi însă folosită de Nicolae Malaxa ca locuinţă personală pentru multă vreme. Până în anul 1937, ea figura totuşi ca domiciliul marelui industriaş. În anul 1940 Nicolae Malaxa a trecut clădirea din Aleea Alexandru 38 ca aport în natură la capitalul social al Societăţii Anonime „Carom”. Instaurarea regimului comunist din România a adus clădirea în proprietatea statului. În anul 1990 imobilul a fost dat în administrare Fundaţiei Culturale Române. În urma reorganizării Fundaţiei, din anul 2003, în această clădire îşi desfăşoară activitatea Institutul Cultural Român.

Actualul sediu al Institutului Cultural Român este o clădire în stil neoromânesc, cu turn de colţ şi acoperiş mare, de ţiglă smălţuită. Faţada are numeroase elementele sculptate (coloane, profile). Interiorul clădirii cuprinde spaţii generoase, tratate în spirit monumetal (scara principală, sala mare), în contrast izbitor cu spaţiile funcţiilor secundare, multe adăugate pe parcurs şi dimensionate cu multă economie.

Notă: datele despre istoricul clădirii au fost extrase de pe site-ul www.icr.ro

arhitect Adrian Păun

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533