DSC_0863

În drumul meu prin Câmpulung Muscel am „găsit” această vilă minunată în stil neoromânesc aflată într-un amplu proces de renovare/restaurare (ceea ce mă bucură foarte mult) şi asupra căreia doresc să vă atrag atenţia şi dvs!

Elementele decorative sunt sumare, limitându-se la foişoarele cu coloane noromâneşti şi traforuri la balustrade, toate aceste elemente fiind realizate din piatră de Albeşti, o localitate situată în apropiere de Câmpulung. Traforurile sunt poate cele mai interesante elemente, datorită simbolisticii lor: după cum vedem, există un panou central cu un vas din care iese un mare lujer vegetal, iar în stânga şi dreapta sunt doi lei, încadraţi şi ei de lujeri vegetali. Simbolul pe care îl descifrez eu este următorul: panoul central reprezintă grădina raiului în centrul căreia se află Hristos, iar leii sunt paznicii intrării în această grădină. Foişorul central are trei deschideri care simbolizează Sfânta Treime, iar tot ansamblul se încheie la partea superioară cu o cornişă puţin elaborată, cu elemente ce Îl simbolizează pe Dumnezeu Tatăl.

După cum vedeţi, într-o manieră discretă şi frumoasă, arhitectura neoromânească exprimă o identitate culturală şi religioasă, identitate conturată de-a lungul mileniilor.

 

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533