DSC_0579

În localitatea Pleşoiu din judeţul Olt, situată între Piatra Olt şi Drăgăşani, am „descoperit” o vilă interbelică în stil neoromânesc deosebit de frumoasă şi într-o stare destul de bună. Propietarul vilei, dl Dinu Romano, a avut amabilitatea să mă primească şi sa-mi spună câteva cuvinte despre istoria vilei.

Aceasta a fost construită în anii „20, după planurile arhitectului Cerchez, pentru bunicul său. Domeniul cuprindea în afară de conac, un parc dendrologic şi un lac, toate aşezate pe un teren de 9ha. În anii socialismului vila a fost naţionalizată şi a adăpostit diferite instituţii pintre care „Casa Pionierilor”, apoi spital de copii, apoi casă de protocol pentru puternicii vremii.

După „90 dl Romano a recuperat clădirea şi o parte din domeniul iniţial, iar acum lucrează la recondiţionarea acestora, pe măsura puterilor.

Vila în sine este dezvoltată în principal pe demisol şi parter, cu un turn accent orientat spre drumul principal de acces. Elementele decorative în stuco şi lemn ne vorbesc cu prisosinţă depsre stilul neoromânesc, care parcă respiră din fiecare trăsătură interioară şi exterioară a vilei.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

One Comment

0742 081 533