DSC_0652

Vă prezint în acest articol o vilă deosebită din Constanţa, anume Vila Şuţu, situată pe faleză în apropiere de plaja din Constanţa.

Această vilă a fost construită în anul 1898 de către Mihai C. Şuţu după planurile arhitectului Grigore Cerchez. Proprietarul era un descendent al familiei Şuţu, strănepot al domnitorului Mihai Şuţu, el însuşi ocupând funcţii importante în stat (a fost printre altele guvernator al BNR).

Arhitectul Grigore Cerchez a creat pentru Mihai C. Şuţu o vilă în stil mediteraneean, cu influenţe orientale, dar parcă trecute prin filtrul stilului neoromânesc (Grigore Cerchez a fost unul drintre marii arhitecţi ai perioadei de început a stilului neoromânesc). Stilul mediteranean se observa în volumetrie şi în forma şi dimensiunile golurilor de uşi şi ferestre. Influenţele orientale le gasim în elementele decorative, ancadramentele de uşi şi ferestre, folosirea arcului de cerc specific oriental, şi de asemenenea decoraţiunile interioare. Aceste influenţe orientale cred că au fost folosite pe de o parte datorită strânselor legaturi pe care familia Şuţu le-a avut cu Imperiul Otoman, pe de alta parte datorită specificului locului în care există mulţi musulmani. Filtrul românesc/neoromânesc este dat de folosirea unor elemente decorative la exterior ce au semnificaţie şi în cultura noastră creştin ortodoxă – mă refer de exemplu la folosirea „stelei cu opt raze” sau la folosirea ocniţelor cu partea superioară trilobată (le vedeţi deasupra intrării principale).

Imaginile interioare au fost preluate de pe Artmark Historical Estate.

Găsiţi de asemenea un articol mai pe larg despre Mihai C. Şuţu şi vila sa aici.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

One Comment

  • DAN spune:

    SUPERB ! Ce folos ca aesmenea monumente sunt pe mana unui mazare de Constanta sau oprescu de Bucuresti etccccccc.

0742 081 533