Vă prezint în acest articol o vilă în stil neoromânesc din Constanţa, situată în imediata apropiere a Tribunalului Constanţa, o vilă ce nu a mai fost întreţinută de multă vreme, dar care îşi poartă cu demnitate peste vremi şi vitregii însemnele frumuseţii. Momentan este marcată foarte vizibil cu însemnele Xerox, semn că adoposteşte un centru de copiere, motiv pentru care am numit-o „Vila Xerox”.

Vă atrag atenţia asupra decoraţiilor în relief foarte plat din ocniţe, în colţurile superioare ale ferestrei în arcadă de la parter şi de la baza acesteia. Decoraţiile de la colţurile superioare ale ferestrei prezintă o carte încadrată de o balanţă, semn ce simbolizează justiţia şi care mă face să cred că în această clădire a locuit la origini un jurist. Nu este singura clădire pe care o cunosc, ce este decorată cu un simbol al profesiei proprietarului. În timp am să vă mai prezint şi alte exemple.

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533