IMG_2425

Despre un element decorativ pe care l-am prezentat într-unul din articolele precedente, anume Ochiul lui Dumnezeu, am precizat că s-a constituit într-o modă.

Acest element multiplicat de-a lungul unei linii reprezintă un element decorativ numit zigzag, destul de des întâlnit atât în arhitectură cât şi în iconografie, pe zonele decorative ale construcţiilor reprezentate acolo:

Explicaţia motivului pentru care zigzagul a devenit o modă în arhitectura neoromânească este dat de faptul că era folosit din vremuri străvechi în arta populară, el reprezentând „greutăţile vieţii, fuga în codru, năvăliri, războaie, furtuni. De aceea el a căpătat în cusături şi în ceramică numele de val, calea ocolită, poteca rătăcită, râu, păşitură, meandru. Acest motiv mai poate semnifica şi hora, bucuria vieţii, legătura sufletească, frăţietatea, ajutorarea omului în colectivitate.” Nicolae Purcărea, artist popular

După cum vedeţi, un element decorativ aparent simplu are semnificaţii adânci legate de sufletul românesc.

Cu drag,

arh Adrian Păun

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

0742 081 533