Acest restaurant a fost proiectat de arhitectul Ion Mincu, pentru a găzdui pavilionul României la Expoziţia Internaţională de la Paris din 1889, apoi la iniţiativa ministrului comerţului şi domeniilor Petre P. Carp, a fost reconstruit în 1892 pe Şoseaua Kiseleff la nr 4, găzduind un restaurant de lux ce a fost cunoscut drept Bufetul de la Şosea, apoi Casa Doina.
Arhitectura este inspirată din casele ţătarăneşti munteneşti, stilul arhitectural fiind cel neoromânesc. Elementul dominant al casei este foișorul format din arce în acoladă frântă, sprijinite pe stâlpi din lemn. Timpanul arcelor este modelat cu elemente de ceramică multicoloră, o decorație florală în relief, specifică epocii brâncovenești. Deasupra antablamentului se găseşte o friză cu însemne de podgorii româneşti și o cornișă decorată cu arce și frunze, toate acestea inspirate din arhitectura clasică și brâncovenească.
2 comentarii
Nimic nu este mai frumos decat arhitectura neoromaneasca, dupa cum bine zicea un calugar de la man. Rohia aceasta este arhitectura fericirii
Este arhitectura ce ne încântă!
Comments are closed.