IMG_8259

Am să vorbesc în acest articol despre un subiect ce vă face pe cei mai mulţi dintre dvs doar să visaţi la o casă frumoasă, nu să v-o şi faceţi, anume costul unei case frumoase, sau care ar fi dieferenţa de cost dintre o casă oarecare şi una frumoasă, cu dimensiuni egale.

Frumuseţea unei case constă în mai multe aspecte, dintre care am să enumăr mai jos câteva:

– o volumetrie frumoasă;

– armonia dintre goluri, plinuri, materialele şi culorile folosite;

– detaliile folosite.

Înţelegeţi deci că toată frumuseţea unei case începe din faza de proiectare, apoi merge la costul materialelor şi la execuţie.

Despre proiectare vă pot spune că eu cel puţin am mai multe tipuri de preţuri: sunt casele la ofertă care sunt la un preţ foarte mic, potrivite pentru clienţii care îţi doresc o casă frumoasă, dar fără pretenţii specifice, apoi există câteva proiecte pe care le am deja şi pe care le pot oferi cu un anume discount, şi mai sunt şi preţurile pentru proiectele personalizate, ce variază în funcţie de complexitatea proiectului.

Preţul materialelor este în funcţie de pretenţiile şi bugetul fiecăruia dintre dvs. Piaţa este destul de variată şi oferă destul de multe posibilităţi. De exemplu se poate lucra cu cărămidă sau BCA, cu polistiren sau vată minerală (sau cărămidă foarte lată ce vă scapă de stratul de termoizolaţie, ş.a.m.d.), iar exemplele pot continua.

În legătura cu decoraţiunile, de exemplu ancadramentele de uşi şi ferestre, cornişe, brâuri, etc, există mai multe variante unele chiar foarte accesibile pentru bugete mici. Cele mai bune elemente decorative dpdv al preţului sunt cele din polistiren şi care sunt şi cele mai potrivite pentru aceia dintre dvs care şi-au termoizolat casa la exterior cu polistiren sau vată, deoarece este un material la fel de uşor şi care poate fi aşezat fără probleme peste termoizolaţie. Mai precizez că aceste elemente decorative din polistiren vin direct din fabrică îmbrăcate într-o răşină specială ce le face mult mai rezistente la intemperii şi şocuri mecanice, iar materia primă este una de foarte bună calitate. Următoarele elemente decorative, urcând în sus pe scara preţului, sunt cele din stucatură sau praf de piatră turnate în forme specifice, apoi cele de mai sus sunt cele din piatră. Acestea din urmă necesită şi un suport foarte rigid pe care să fie aşezate, cum ar fi cărămida, piatra sau betonul.

În imaginile de mai jos vă prezint o casă în stil neoromânesc renovată pe care am publicat-o deja pe sit-ul meu (click aici pentru întregul articol), de data aceasta prezentând şi câteva imagini înainte de renovare, şi despre care va menţionez că a fost renovată cu profile din polistiren realizate de firma Coartco (Profile Decorative):

Vă rog să vă uitaţi cu atenţie şi să observaţi cu câtă grijă a fost refacută această casă, cu un buget relativ restrâns şi fără a pierde din calitate şi frumuseţea originală!

Fotografiile anterioare renovării au fost oferite de dl Constantin Burlacu.

În concluzie, o casă frumoasă nu este neapărat costisitoare, ca preţ estimez că începând cu 15% în plus faţă de o casă oarecare, dar trebuie mare atenţie la proiectare şi execuţie (nu toate muştele fac miere).

Cu drag,

Adrian

About Adrian Paun

Sunt un tânăr arhitect interesat de proiectarea şi promovarea arhitecturii de calitate. În realizarea proiectelor de arhitectură am o abordare foarte pragmatică, plecând de la util şi ajungând apoi la frumos. Partea utilă cuprinde aspecte legate în primul rând de cerinţele clientului, apoi de confort, mediu înconjurător, eficientizarea costurilor, soluţii tehnice optime, ş.a. Partea frumoasă a proiectului se regăseşte în stilurile arhitecturale din care mă inspir, în special stilul tradiţional românesc şi stilul neoromânesc, dar nu numai.

One Comment

  • Mihaela Busila spune:

    Daca ai mostenit o casa ca cele pe care le-ati renovat si nu ai bani, multi , putini sa o renovezi/restaurezi/consolidezi s-a ales praful si de vis si de casa.
    cat costa casa martisor ca sa stiu daca mai pot sa visez sau cobor cu picioparele pe pamant. Faceti devizul estimativ in pretul proiectului? daca nu cum stim cati bani sunt necesari?
    Cu multumiri
    Este superb ce faceti

0742 081 533